Home / Avi Kenan

Avi Kenan

Kunstenaar Avi Kenan

Avi Kenan is in feite een autodidact. Gedurende enkele maanden volgde hij in Israël wel kunstonderwijs aan het ‘Beth-Rothschild Institute’. Tegelijkertijd volgde hij ook lessen aan de ‘Bat-Yam Academy’.
Maar al gauw botste zijn aangeboren individualisme, zijn sterke persoonlijkheid en zijn geloof in de eigen authenticiteit met de schoolse opleiding en haar ingebakken beperkingen.
Hij verwierp meteen alle invloeden van leraren en docenten en daarbij ook alle artistieke dogma’s. Hij las zelfs geen kunsttijdschriften meer en bezoek aan kunstgalerieën was er ook niet meer bij. Tussen 1972 en 1976 hadden zijn tentoonstellingen veel succes in Tel Aviv, Haifa en Bat-Yam.
Hang naar onafhankelijkheid en vrijheid brachten Kenan naar België
Zijn verlangen naar onafhankelijkheid en ongebondenheid en zijn hang naar artistieke en persoonlijke vrijheid brachten hem ertoe naar Europa te komen en er zich te vestigen.
Hij koos België omdat hij ons land aanziet als het centrum van Europa en vestigde zijn naam met tentoonstellingen over heel Europa.
Dankzij zijn werk en zijn onstuitbaar enthousiasme mocht Avi Kenan bij verschillende gelegenheden, op diverse vernissages en onthullingen van zijn beelden tal van groten der aarde ontmoeten.
Het hoogtepunt tot nu toe is de ontmoeting in het Vaticaan in 1986 met paus Johannes-Paulus II ter gelegenheid van de overhandiging van het beeld ‘Christianity’.
Bevorderen van de wereldvrede: Avi’s engagement
Een constante in het leven en de carrière van Avi Kenan is zijn engagement voor het bevorderen en het bewaren van de wereldvrede en onderlinge verstandhouding.
Exemplarisch voor dit gegeven is o.a. het kunstwerk ‘United Europe’ uit 2004, dat hij realiseerde t.g.v. een retrospectieve van zijn werk in het Europees Parlement in maart van dat jaar. Een ander sleutelwerk is ‘Living Flags’, gecreëerd in 1994 na de Golfoorlog.
Avi Kenan was ook een gewaardeerd kunstenaar-deelnemer aan de ‘Elephant Parade’ die in 2008 in Antwerpen plaatsvond. De door hem beschilderde olifant was één van de topstukken tijdens de slotveiling in de Zoo in november van dat jaar.
Vanaf 15 augustus 2020 kunt u de kunstwerken van Avi Kenan bezichtigen in de “Diamond Cave” van Rose d’Anvers – Kaasstraat 17- Antwerpen
Voor dit artikel werd gebruik gebruik gemaakt van de bron : De wereldmorgen.be
message