Bakkerij Kleinblatt, authentieke joodse zoetigheden

De lekkerste Joodse gebakjes en bakkerij Kleinblatt zijn zowat een synoniem geworden in Antwerpen.
Het is dan ook al de zesde generatie die op ambachtelijke wijze brood en verschillende soorten delicieus gebak in de toonbank brengt.
De geschiedenis van bakkerij Kleinblatt gaat terug tot 1903.
In dat jaar openen Jacob Kleinblatt en zijn echtgenote Rifka Rosenfeld een bakkerij in Krakau, Polen.
Het echtpaar Kleinblatt, overgrootouders van de huidige zaakvoerders, krijgt 6 kinderen: drie zonen en drie dochters.
In de vroege jaren twintig migreren de drie zonen Hirsch, Moishe en Abraham naar Antwerpen.
Hirsch Kleinblatt en zijn echtgenote Regina openen een bakkerij aan de Wipstraat 11.
De broers Moishe en Abraham kiezen voor de diamantsector maar de crash van 1929 brengt hen ook naar de bakkerij.
De zaken gaan zo goed dat ze in 1931 verhuizen naar de Provinciestraat 206 waar de zaak vandaag nog altijd gevestigd is.
In 1942 moeten ze van de Nazis de deuren sluiten, zij plunderen ook alle ovens om te gebruiken voor wapenproductie.
Een pienter familielid verstopt een partij diamant achter de muur.
Na de oorlog wordt die partij ontdekt en kan de heropening van de winkel gefinancierd worden.
De vader van de huidige uitbater, lid van de Joodse brigade en ook chef kok daar leert de moeder kennen en samen starten ze de zaak terug op.
Als echte vakman ontwikkelt hij de unieke recepten waar we vandaag nog altijd van kunnen genieten.
Heel het assortiment is een streling voor de tong maar specialiteiten zijn ondermeer de bosbeskoeken, de kaastaart, de Sachertaarten, de koffiekoeken en zo veel meer.
Ook de verschillende broden zijn van topkwaliteit.
Wilt u gezond lekker brood of fabuleuze zoetigheden moet u zeker langs bakkerij Kleinblatt passeren.
Zes generaties van toegewijd vakmanschap.
www.kleinblatt.be e-mail: bakery@kleinblatt.be