De Wieuw

De Wieuw, “ een Antwerpse zaak om in te kaderen “!
Wanneer we in de Scheldestraat bij de winkel, De Wieuw, binnenwandelen en een aangenaam en deskundig gesprek hebben met de gedreven zaakvoerster Nikki, praten we met maar liefst de achtste generatie !
De activiteiten van De Wieuw werden immers reeds opgestart in onze metropool in 1825 !
Toen startte stamvader De Wieuw ( de naam zou etymologisch uit Nederland komen en als oorsprong verwijzen naar “ de Weduwe ” )  als kurkensnijder in onze stad.
Een ambacht  die van vader op zoon werd overgedragen.
In 1882 begint Carolus De Wieuw voor het eerst met inkaderen met een gevoel voor vakmanschap en kunstzinnigheid dat je tot op vandaag bij De Wieuw terugvindt.
Vanaf 1905 vestigt De Wieuw zich in de Scheldestraat.
Over de generaties heen is men verstandig geweest om aanpalende panden bij te kopen zodat de zaak én het atelier stevig verankerd en verweven zitten in de buurt.
Wanneer er tijdens Wereldoorlog 1 veel glasbreuk is, legt De Wieuw zich toe op de techniek van glassnijden en wordt ook het inkaderen verder verfijnd.
Na een periode van groothandel in kaders, met levering aan grote ketens zoals Hubo en Makro, spitst de zaak zich vanaf 2009 meer toe op de particulier met een indrukwekkend eigen atelier in de Kronenburgstraat.
Zaakvoerster Nikki, die de fakkel in 2014 overnam als eerste vrouw,  noemt het niet voor niets een “ kunstzinnig atelier “.
Zowat alles, van schilderijen tot bruidskleden, wordt hier, grotendeels handmatig, verfijnd en kunstzinnig ingekaderd.
Zowat alle atelier medewerkers hebben trouwens een kunst-opleiding of hebben een enorme affiniteit met het product.
Elk stuk dat wordt binnengebracht, vaak met ook hoge emotionele waarde, wordt met de hoogste zorgzaamheid en kunstzinnigheid behandeld en op basis van decennia-lange expertise handmatig en precies ingekaderd.
Wanneer je bijvoorbeeld een kader in glas wil laten herstellen, kan je kiezen uit verschillende soorten glas in functie van ondermeer weerspiegeling en accentuering.
Deze ambachtelijke expertise maakt van De Wieuw dé inlijst-specialist.
Ook bekende kunstenaars laten hier hun kunstwerken, vaak ook volumineus en wat excentriek, inlijsten.
Een echte ontdekking is het restauratie-atelier van De Wieuw.
Hier kan je terecht voor de vakkundige restauratie van beschadigde of verouderde kunststukken, zoals schilderijen, vaak ook met veel emotionele waarde, die door specialisten vakkundig en met affiniteit hersteld en gekuist worden.
De Wieuw huisvest ook een gespecialiseerde boeken-hoek waar je specifieke literatuur terugvindt over kunst en hedendaagse tentoonstellingen.
De Wieuw biedt verder gerichte materialen aan voor kunstenaars voor elke soort ambacht (beeldhouwen, pottenbakken, schilderen, tekenen etc.), natuurlijk ook bereikbaar voor de hobbyist.
Het aanbod wordt geduid en begeleid door getalenteerde verkopers met een kunst-opleiding.
De Wieuw is bij uitstek een gespecialiseerde zaak voor het juiste kunstenaarsmateriaal, de restauratie van schilderijen en de artisanale inkadering van alles wat u nauw aan het hart ligt.
En dit alles gestoeld op een expertise van bijna twee eeuwen.
Een echte Antwerpse zaak!
Website: www.dewieuw.be
Facebook: www.facebook.com
Instagram: www.instagram.com
message