Quinten Matsijs

Quinten Matsijs, “ trots bescheiden het oudste café van Antwerpen …”
Op het terras van café Quinten Matsijs, gemoedelijk de “ Quinten “ genaamd, begroeten we de joviale Sven Pays, de uitbater sinds 2000.
Dit oer-authentieke café vind je op de hoek van de Hoofdkerkstraat en de Moriaanstraat en is al café ( herberg ) sinds 1565 ( toen het College officieel het Stadhuis opende ).
Aanvankelijk was het een typische herberg genaamd “ t’ Gulick “ met ( waar nu het grote gedeelte is ) paardenstallen en ( waar nu het kleine gedeelte is ) een gelagzaal en boven slaapplaatsen voor vermoeide reizigers.
Oorspronkelijk voerde men de naam Te Gullick ( naar een graafschap in Duitsland ) en zo een twee eeuwen geleden verbouwden de toenmalige eigenaars de zaak.
Sindsdien is het interieur onveranderd en authentiek.
Hoe werd de smid Quinten Matsijs, afkomstig uit Leuven, trouwens een prominente Antwerpse Kunstschilder?
Volgens de overlevering wordt Quinten, eens gevestigd in Antwerpen, verliefd op Catherine Heyns, de dochter van kunstschilder Jan Heyns.
Hij vindt een smid te min voor zijn dochter waarop Quinten zich begint om te scholen.
Wanneer vader Heyns niet thuis is schildert hij op één van diens schilderijen een vlieg op het achterwerk van de Duivel.
Jan Heyns, thuisgekomen, merkt de vlieg op en probeert ze minutenlang vruchteloos weg te slagen.
Wanneer hij merkt dat er geschilderd is roept hij uit : “ wie zoiets kan schilderen, verdient de hand van mijn dochter! “.
Hierop springt Quinten Matsijs vanachter het gordijn ….suprise!
Op donderdag 25 april 1886 doet de weesvader van het vondelingenhuis zijn dagelijkse (!) ronde door de smalle straten van Antwerpen ( hij vindt wel elke week een achtergelaten baby die hij onderdak en verzorging biedt in het vondelingenhuis ).
In de Onze-Lieve-Vrouwe-straat ( vandaag Hoofdkerkstraat ) treft er ter hoogte van de Quinten een baby aan, gewikkeld in een groen dekentje.
Het kind wordt opgevangen in het vondelingenhuis, krijgt de naam Marcus ( want 25 april is de feestdag van de heilige Marcus’ ) en wordt later “ uitbesteed “ ( zo noemde men dat toen )
aan pleeggezinnen.
Uitbater Sven Pays, student aan de Hotelschool Piva begint hier in oktober 1986 als afwasser.
Hij werd als snel ook barman om vervolgens de klanten ook aan ‘t tafel te bedienen.
Hij loopt ook stage bij “ Neuze Neuze “ en het befaamde “ Foucquets “ op de De Keyserlei.
Zijn legerdienst in het Militair Hospitaal kan hij s’avonds combineren met het werk in de Quinten.
Hij krijgt meer en meer verantwoordelijkheden om uiteindelijk de zaak zo goed als volledig alleen te runnen.
Wanneer in 2000 de toenmalige eigenaars de zaak willen verkopen, twijfelt hij dan ook niet en neemt de Quinten over om tot op vandaag café-baas te worden.
In het beroemde café slaat ook Cupido toe want Sven leert er zijn echtgenote kennen.
Een Japanse dame die in Antwerpen verbleef om diamanten te verhandelen.
De Quinten draaide vroeger veeleer op stamgasten waaronder bekende Antwerpenaren zoals de auteurs Hendriks Conscience, Paul Van Ostaijen, en Willem Elsschot.
Paul Van Ostaijen zal hier trouwens eens een steen binnenkeilen al scanderende
“ Leve de anarchisten ! “……
Ook de schilder Fred Bervoets behoort tot de bekende stamgasten.
Vandaag is Quinten Matsijs geen echte toogcafé maar veeleer een gezellige eet -en praatcafé ( “ altijd klaar veur den babbel “ ).
Dé ( historische ) specialiteit is hier “ gezoden “ worst ( gezoden komt van het werkwoord “ zieden “ wat koken betekent).
Maar ook andere klassiekers zoals Paling in ‘t Groen staan hier op het menu naast karakteristieke gerechten zoals de “ dry curry “ ( gehakt met veel groenten en kruiden al dan niet met pasta ) , de steak Stroganoff ( gesneden rundsvlees met champignons, ajuin , zure room rijkelijk overgoten met Cognac ) en de heerlijke chili con carne.
Verder kan je hier ook genieten van vleesgerechten zoals bijvoorbeeld stoofvlees met Westmalle, wangetjes met Ma Chouffe, steak Stroganoff ( gesneden rundsvlees gegaard met champignons, ajuinachtige, zure room en rijkelijk overgoten met cognac ) en konijn met saus op basis van Tripel d”Anvers en rozijntjes.
Natuurlijk biedt de Quinten ook een ruim aanbod aan bieren van het vat aan en een bijzondere specialiteit de “ Quinten-thee“ ( een grog met verschillende sterke dranken en honing ).
Naast de stamgasten bezoeken vandaag ook veel Antwerpenaren de Quinten net als stadsgidsen en toeristen. Dit dankzij de unieke bekendheid en uitstraling.
Wat je bij een bezoek moet gedaan hebben is een wedstrijdje “ tonnen “. ( een klassiek café-spel waarmee men vanop 2 meter naar een dik houten blad gooit met 11 gaten en een gleuf, de “ slip genaamd. De ton van de Quinten is een relict van meer dan 200 jaar oud waarop “ meesters “ en “ gezellen “ lustig speelden terwijl het geestrijke vocht hartelijk vloeide ( de titel Meester is alleen voor de besten, oude vraag is of dat voor het spelen was of …. het ” consumeren “ ).
De Quinten Matsijs is meer dan een gezellig en lekker eet – en praatcafé, dit icoon is een uniek Antwerps ( levend ) monument dat uw bezoek meer dan verdient !
Website : www.quintenmatsijs.be
www.facebook.com
message