Home / Yan Shufen

Yan Shufen

Yan Shufen, de Vredeshand

De charmante Yan Shufen is een beeldhouwster en kunstenares geboren in China en woont al in Antwerpen sinds 1992.
Zij studeerde in Antwerpen aan de academie voor Schone Kunsten, optie vrije kunsten, keuze- discipline monumentale kunsten en is Meester in de beeldende kunst.
In China heeft Shufen de kwalificatie van docent.
Ze studeerde aan de “Academy of the Art & design” te Beijing in de kunstopleiding ontwerpster.
Zij was docente “Beeldhouwen” en “Tekenen” en in Luoying is ze ontwerpster ondermeer in keramiek en maakt bijzondere tekeningen.
In Antwerpen is Yan Shufen vooral bekend voor de Vredeshand die elke reiziger op het Centraal station begroet.
Het beeld is 2,5 meter lang, 1,2 meter hoog en 1,4 meter breed. Van roestvrije staal. Men kan zichzelf haarfijn in het beeld zien. Het materiaal werkt als een spiegel. Drie vakmannen hebben de staal drie maanden lang fulltime geschaafd om hem hoog bespiegelend te krijgen.
Dit uniek beeld is zo enigmatisch dat je bezoekers er zowat om de minuut een foto van ziet nemen.
Het beeld heeft de vorm van een hand, symbool van de Stad Antwerpen maar vooral staat ze universeel voor vriendschap, vrede en verbondenheid.
Het beeld is echter een “trompe l’oeil” want je kan er ook een duif in zien.  Ook hier weer een symbool van vrede en solidariteit.
Daarom ook dat dit Handje, samen met het Roosje met diamant, te koop werd gesteld om de “Hand in Hand“- campagne voor Antwerpse handelaars, die lijden onder de Corona crisis, te financieren.
De gehouwde en gesculpteerde werken van Yan Shufen zijn natuurlijk veel talrijker.
Zo maakte ze recent nog een iconisch beeld van de Chinese arbeiders die tijdens Wereldoorlog I, op gevaar van hun leven, een belangrijke bijdrage leverden.
Dit beeld werd ingehuldigd in aanwezigheid van de ambassadeur van China in België, de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, de gouverneur van West Vlaanderen en het college van Burgemeester en Schepenen van Poperinge.
Het volledige werk van Yan Shufen vindt u terug op de website.
Om de iconische Vredeshand te ontdekken, is een bezoek aan ons mooie
Centraal Station al voldoende.
message