Home / Zagreb

Zagreb

Zagreb

Zagreb, authentiek Kroatisch en familiaal restaurant op het Eilandje.
Ergens in de jaren tachtig begint Mirko Marin samen met zijn vrouw Irina in Klapdorp het Kroatisch restaurant “Split”. Toen was deze keuken nog ongekend in Antwerpen maar dat zou zeer snel veranderen.
Dochter Elena en zoon Ivan springen al snel mee in de zaak opdat het een echte familiezaak wordt. Het begin van een mooie traditie!
Het restaurant werd destijds al ingericht volgens de typisch Kroatische Konoba-stijl. Antwerp-icoon Ratko Svilar was hier een gast aan huis.
In 1988 verhuisde het restaurant op het juiste moment naar het heroplevende Eilandje en veranderde de naam van het restaurant van “Split” naar “Zagreb”.
Enkele jaren later draagt Mirko de zaak over aan Mate Banić die Restaurant Zagreb toegewijd verder uitbaat volgens Kroatisch-Dalmatische traditie.
Vanaf 2001 tot 2015 laat hij de zaak over aan Tonći en Lidija Perišić die op basis van dezelfde principes gedreven het ondertussen breed gewaardeerde Restaurant Zagreb verder uitbaten.
Uiteindelijk, in 2015, wordt de cirkel van de familietradities helemaal rond wanneer Mate’s zoon, Vincent Banić, het restaurant overneemt.
Vincent is opgegroeid volgens de Kroatische cultuur en culinaire traditie waarin vooral zijn grootmoeder hem liefdevol inwijdt. Van haar leert hij de kunst (en de geheimen) van de Kroatisch-Dalmatische keuken.
Hierdoor geïnspireerd volgt hij zijn opleiding aan de Hotelschool “ Ter Groene Poorte”. Ondertussen wordt Vincent ook een bekende media-figuur als model, presentator op JIMtv, acteur in oa “Het huis Anubis” en ondertussen in “Familie”.
Zijn echte jongensdroom is echter vervuld met de overname van Restaurant Zagreb, samen met zijn vader in de keuken, volgens de principes van zijn grootmoeder, familialer kan niet. Hun hashtag is dan ook niet voor niets #bakaknowsbest (“baka” is grootmoeder)
De inrichting blijft traditioneel zoals de konobas in Kroatië, zo voel je je meteen een beetje op vakantie, en deze zomer komt er zelfs een langverwacht terras bij!
De filosofie is een zeer eerlijke keuken: dagverse vis en vlees, gegrild op houtskool, gezond en puur, volgens de principes van de Dalmatische keuken.
Hun hashtag is dan ook niet voor niets #bakaknowsbest ( baka is grootmoeder ).
Getroffen door de lockdown en om de moeilijk periode te overbruggen kan je uw solidariteit betonen door een voucher te bestellen via #horecacomeback: www.horecacomeback.be, Resto.be: www.resto.be of via SaveOurRestaurant.TheFork: www.thefork.com
Zoals Vincent het treffend verwoordt: “Voor uw steun vandaag krijgt u later zalig eten in een uniek gezellige sfeer!“.
Dobar Tek i vidimo se! (Smakelijk en tot ziens!)
message